OVERBEHARING VAN GEZICHT EN LICHAAM

over verschillende ontharingsmethoden en de gevolgen

 

Gezicht

 

VROUWEN

Behalve donsharen op het gezicht, kunnen er ook dikkere, terminale haren op het gezicht groeien.

Deze dikkere haren kunnen al gaan groeien vanaf de pubertijd, als bakkebaarden en mondhoekjes, maar ook het doorgroeien van het wenkbrauwtussenstuk wordt vaak als storend ervaren door nog jonge meisjes.

De meest voorkomende vorm van overbeharing ontstaat na de overgang.

Haargroei kan door verschillende oorzaken ontstaan en soms is een bezoek aan de huisarts of ziekenhuis nodig om de oorzaak te vinden.

Met een verwijskaart van de huisarts en een aanvullende verzekering van de ziektekostenverzekeraar is het mogelijk de ontharingsbehandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed te krijgen, mits de behandelaar bekend is bij de verzekeraar.

Overbeharing in het gezicht kan zijn:

  • donsharen over het gehele gelaat

  • dikke(re) haren op de bovenlip

  • haren op de kinpunten

  • haren aan de kaakrand

  • haren langs de oren (bakkebaarden)

  • haren in de hals

 

MANNEN

Voor mannen is het ontharen van het gezicht vaak een dagelijks terugkerend ritueel van scheren.

Het gezicht, en met name de hals is vaak erg gevoelig en reageert sterk op een aftershave met alcohol.

Wij raden aan een alcoholvrije balsem te gebruiken en/of een beschermende dagcrème, speciaal bedoeld voor de mannenhuid. Dit kan irritaties door scheren tegengaan. Bij overmatige irritatie en ingegroeide haren raden we de IPL-ontharing aan, mits de haarkleur hiervoor in aanmerking komt. Voor grijze of blonde haren is soms de Ultrasound ontharing een uitkomst.

Haren op of in de oren kunnen worden verwijderd met hars, IPL, ultrasound of elektrische epilatie.

Neusharen kunnen op dezelfde manier worden verwijderd.

 

Lichaam

Behalve op het gezicht, kan er ook op de rest van het lichaam storende beharing aanwezig zijn.

Zeker bij vrouwen met een Mediterrane oorsprong kunnen veel last hebben van donkere haren op een meestal vrij lichte huid. Deze combinatie donkere haren-lichte huid is overigens wel goed te behandelen met een duurzame ontharingsmethode zoals laser of ipl.

Deze haren zijn op verschillende manieren te verwijderen: met de thuismethodes of in door een professional.

Ontharing van het lichaam wordt echter niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars.

 

Lichaamsdelen

 

BENEN

Scheren gaat gemakkelijk thuis, omdat je over het algemeen overal goed bij kunt.

De Epilady wordt hier ook vaak gehanteerd, net als ontharingscrème. Harsen van benen wordt vaak aan de schoonheidsspecialist overgelaten. Deze kan zorgvuldig alle haartjes (ook van de achterzijde en de onderkant billen) meenemen. IPL of Laser bieden voor de benen een langdurige oplossing.

 

BIKINILIJN

Haren welke onder de slip vandaan groeien worden over het algemeen als niet fris ervaren.

Vandaar dat de bikinilijn doorgaans ook veelvuldig geschoren wordt. Dit zal niet altijd een even groot succes zijn, omdat jeuk en irritaties naderhand de boosdoeners zijn. De onaangename gevolgen ontstaan met name door het scheren van de haren. De haren worden door het scheren steeds stugger en dikker. De stoppels prikken rondom in de gevoelige huid. Wrijving van synthetisch ondergoed, strakke jeans, transpiratie en de stoppels zorgen ervoor dat de gevoelige huid gaan ontsteken. Er ontstaat irritatie door middel van jeuk, bultjes en puistjes. Laten harsen van de bikinilijn kan een uitkomst zijn, net al IPL of Laserbehandeling. Deze manieren van ontharen vergen iets meer van je tijd en geld dan scheren, maar de resultaten zijn er dan ook naar! Door de bikinilijn te harsen zullen de haren een aantal weken wegblijven. De haren die teruggroeien zijn zachte haren, geen stoppels en zullen geen irritatie in de tegenoverliggende huid geven. De combinatie harsen + haargroeiremmer geeft took een mooi resultaat: er zullen minder, zachtere, dunnere haren teruggroeien, soms met een reductie van wel 40%. Door een aantal IPL of laserbehandelingen zullen de haren steeds minder in aantal worden en kan men het volgend seizoen ongestoord op vakantie.

 

BILLEN / BILNAAD

Op de billen, onderzijde billen of in de bilnaad kunnen zowel bij mannen als vrouwen vervelende, ontsierende haren groeien, die zelf moeilijk te verwijderen zijn. In enkele gevallen geven deze haren aanleiding tot ingroeiers, waardoor ontstekingen ontstaan. Deze haren kunnen op meerdere manieren verwijderd worden.

Scheren, harsen of door middel van IPL of Laser is mogelijk. De billen kunnen ook met een ontharingscrème wordt behandeld; de bilnaad is voor deze methode minder geschikt.

 

OKSELS

De oksels kunnen door middel van alle ontharingsmethoden goed behandeld worden. Wel moet rekening gehouden worden met de gevoelige huid van de oksels. Er is door transpiratie en bacteriën sneller kans op ontstekinkjes Gebruik direct na het ontharen geen deodorant, verzachtende bodylotion of olie. Deze geven meer kans op ontstekingen na het ontharen. Vermijd afsluitende, synthetische, transpiratieverhogende kleding.

 

RUG / SCHOUDERS / BORST / BUIK

Lichaamsdelen die bij mannen veel overbeharingsklachten kunnen veroorzaken zijn de rug en schouders en/of borst en buik. Harsen is een snelle methode om de haren te laten verdwijnen zodat men haarloos op vakantie en een zwembad kan gaan. De haren zullen wel teruggroeien en na ongeveer 6 weken staat de volgende behandeling weer op de agenda.

Een methode met langdurig effect is IPL of Laserbehandelingen. Deze methoden zijn wel prijziger dan harsen.

 

TEPELHOF

Waar bij vrouwen nog een redelijk taboe op rust is de (overmatige) haargroei rondom de tepels of hele borsten.

Haren op het tepelhof kunnen zowel bij mannen als vrouwen gemakkelijk met Applisonix Ultrasound pijnloos verwijderd worden voor een langdurig resultaat. Harsen kan op het tepelhof en de gehele borst uiteraard ook, net als IPL en Laser.

 

SCHAAMSTREEK

Haren in de schaamstreek kunnen goed verwijderd worden. Scheren van met name de bikinilijn geeft vaak irritaties omdat de stoppels in de tegenoverliggende huid prikken. Ook de pubis (venusheuvel) kan worden geteisterd door irritaties.

Nauwsluitende, synthetische kleding sluit de huid af en zorgt voor ingegroeide haren. Ontharingscreme in de vrouwelijke schaamstreek raden wij niet aan, in verband met de chemische reactie die een ontharingscrème veroorzaakt om haren op te lossen: het slijmvlies van de vulva kan hierdoor geïrriteerd raken. Harsen van de schaamstreek is goed mogelijk, zowel bij mannen als vrouwen. We raden aan dit lichaamsgebied te laten harsen door een deskundige en niet zelf aan de slag te gaan. Meer technieken, vormen en tips vind je bij Ontharen/Brazilian waxing. Definitieve ontharing door middel van flitslicht of laser is niet pijnloos, maar wel goed mogelijk mits huidskleur en haarkleur voor deze behandeling geschikt zijn. Vaak zijn scrotum en schaamlippen meer gepigmenteerd dan overige lichaamsdelen, waardoor flitslicht/laserbehandeling niet altijd (volledig) mogelijk is.

 

Ontharingsmethoden

 

SCHEREN

Haren worden bovenop de huid afgesneden. Dat wil zeggen dat alleen de haren gedeeltelijk worden verwijderd;

Het onderste gedeelte van de haar, de wortel, zit nog onder de huid en de haar zal dan ook gewoon door blijven groeien.

Omdat de zachte punt van de haar is weggesneden, zal de haar vanaf nu al stoppel aanvoelen. Dit kan de huid irriteren.

 

PINCET

De enkele haar of een heel gebied wordt per stuk geheel, met wortel uit de huid getrokken. Uittrekken van haren zal niet resulteren in een haargroeistop. Er zal na 3 a 4 weken weer een nieuwe haar uit hetzelfde haarzakje boven de huid uitgroeien.

 

HARSEN

Harsen van een vrouwengezicht is goed mogelijk en een snelle methode om een periode van de haren verlost te zijn.

De hars wordt op de huid aangebracht en samen met de haren verwijderd. Alle haren in het gebied worden dan meegenomen: zowel de dikke haren als de donshaartjes.

Ook hier geldt dat uittrekken van haren de garantie geeft dat haren niet meer teruggroeien. Wel zal vaak door veelvuldig harsen de haargroei iets verminderen.

 

ONTKLEUREN

Vaak wordt deze methode gebruikt door vrouwen met donkere haren en een getinte huidskleur.

De haren worden hiervan niet minder in aantal, maar vallen over het algemeen minder op.

 

DUURZAAM ONTHAREN

Wanneer de conditie goed is qua huidtype/haarkleur, kan de huid duurzaam onthaard worden door middel van IPL of Laser-behandelingen. Na een aantal behandelingen zullen de haren voor langere duur verdwijnen of helemaal niet meer teruggroeien. Men is soms na verloop van een jaar of 2 een herhalingsbehandeling nodig. Deze behandelingen kunnen zowel voor het gezicht als voor het lichaam gebruikt worden.

Voor een enkel terugkerende haar of haren die niet geschikt zijn voor IPL of Laser, kan men ook kiezen voor electrische epilatie of een pijnloze ultrasound behandeling met de Applisonix Pro.

De behandelaar kiest in overleg met de klant voor de meest effectieve methode.

 

MEER INFORMATIE:

Duurzaam ontharen:             IPL of flitslichtontharen         gezicht en lichaam

Applisonix ontharen:             pijnloos ultrasound ontharen van alle haarkleuren; relatief kleine gebieden

Waxen/Harsen:                     alle weetjes over ontharen door middel van hars

Brazilian waxing:                   alles over het ontharen van de schaamstreek

Boyzilian:                               over het harsen/waxen van de mannen schaamstreek

 

.

gezicht

 


 

borstharsen

 

 

 

 

benen2

 

 

billenharsen1

 

 

 

 

 

Zoeken

Bel me terug

Vul hier uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug!

Ga naar boven